top of page

Vertrouwen in een liefdesrelatie

  • Spiritwriter
  • Jun 10, 2018
  • 3 min read

Een liefdesrelatie kan een van de meest gecompliceerde type relatie zijn. Het heeft een enorme krachtige en bindende kracht wat vaak maakt dat men een onbewust verslaafd gevoel kan ontwikkelen voor de aanwezigheid van de ander. Zolang er rust is in een relatie is er geen probleem, maar vaak ontstaat er (innerlijke) onrust doordat er geen vertrouwen is. En vertrouwen is van essentieel belang.

Jouw partner niet kunnen vertrouwen in de relatie kan meerdere oorzaken hebben;

  1. Het gedrag van de partner: het kan zijn dat jouw partner niet consequent is. Jouw partner zegt bijvoorbeeld een bepaald of meerdere bepaalde standpunten te hebben maar toont het tegendeel met zijn of haar gedrag. Op die manier kan het vaak verwarrend zijn. De vraag begint dan bij jezelf te rijzen of jij het verkeerd hebt begrepen of dat jouw partner toch niet diegene is die jij denkt dat die is. En deze onduidelijkheid kan vaak onzekerheid doen ontstaan met irritaties, wrijvingen en uiteindelijk vaak ruzies als gevolg. Steeds tien verschillende vragen hebben of piekeren over wat jouw partner gezegd heeft wel waar of niet waar is, is natuurlijk niet bevorderlijk.

  2. Het gebrek aan vertrouwen kan ook als oorzaak hebben dat jij een of meer teleurstellende relaties achter de rug hebt en jouw vertrouwen in de mens is gaan afnemen. Je zult dan gauw geneigd zijn vaak het gedrag van de nieuwe persoon over één kam te scheren met het gedrag van de vorige partners, wat natuurlijk niet eerlijk hoeft te zijn tegenover de nieuwe potentiele kandidaat. Het kan dan zijn dat je spoken bij dag ziet.

  3. Er kan ook sprake zijn van een combinatie van punt 1 en punt 2. In dit geval zou jouw wantrouwen in de mens gerechtvaardigd kunnen zijn. Maar omdat elk mens en elke situatie verschilt is het vaak moeilijk zekerheid te hebben.

IES Advies

Elke nieuwe ontmoeting kan een nieuwe ervaring betekenen, geef het dus een kans. Houdt natuurlijk wel in gedachten dat we aan de andere kant ook leren uit onze vorige relaties en de toen gemaakte fouten niet zouden mogen herhalen. In een relatie behoor je geen structurele weerstand of onrust te ervaren. Als het gedrag van jouw partner jou uit jouw vrede haalt is het misschien toch goed om beginnen na te denken over de voortzetting van deze relatie. Bewijs hebben van iets hoeft dan niet doorslaggevend te zijn, maar slechts het constante gevoel van ongelukzaligheid zou al voldoende moeten zijn. Men vergeet vaak dat een partner zou moeten bijdragen aan de eigen gelukzaligheid, en het dus niet zou mogen verminderen. Houdt ook rekening met het feit dat vertrouwen en waarheid hand in hand samengaan. En we leven eenmaal in een realiteit waarbij velen moeite hebben met de waarheid. Men kan zowel niet naar waarheid leven en men kan vaak de waarheid ook niet aan. Maar hierover zal er in een ander artikel uitgeweid worden. Wat het uiteindelijk IES advies voor nu is, is dat “rust en niet forceren” in een relatie jouw gids zal moeten zijn indien je een duurzame relatie wilt. Als er spontaan rust is, is het goed. Kan er maar geen structurele rust zijn? Misschien maar laten gaan. Als je zelf ook pas uit een teleurstellende relatie bent gestapt geef jezelf tijd om te helen. Zo voorkom je wrijvingen en spanningen voor jezelf en de ander. Het kan zijn dat de oude wonden de nieuwe kandidaat geen eerlijke kans geven. Wat weer neerkomt op "niet forceren."

 
 
 

Commentaires


bottom of page