top of page

Roddelen heeft geen toegevoegde waarde.

Roddelen is het bespreken van mensen, vaak met de bedoeling om de personen over wie er geroddeld wordt, in een negatief daglicht te stellen. Maar roddelen is een teken van een laag zelfbeeld en hieronder een opsomming van waarom:

  • Het leven of gedrag van de ander is blijkbaar zo interessant dat de roddelaars daaraan tijd en energie moeten geven, boven hun eigen leven en gedrag.

  • Wanneer men roddelt, pretendeert men daarmee aan te geven beter te zijn dan degene over wie men roddelt. De roddelaar heeft dus naar zijn of haar zeggen geen menselijke fouten.

  • De uitlatingen tijdens het roddelen zijn vaak genoeg bedoeld sensatie op te wekken en zijn dus niet op feiten gebaseerd.

  • Degene die het aanhoort, gelooft en meteen doorvertelt is vaker nog kortzichtiger dan degene van wie deze het heeft gehoord.

  • Roddelaars weten onbewust dat ze niets opbouwends te melden hebben en wenden zich daarom tot het afbreken van anderen.

Roddelen wordt in het leven gehouden doordat het gedrag van roddelen wordt overgedragen aan de kinderen thuis, of door jongeren die graag bij anderen willen horen en dus mee beginnen te doen met het roddelgedrag. Wanneer een kind opgroeit in een milieu waarbij de volwassenen niks anders doen dan de hele dag praten over levens en handelingen van anderen, zal de wereld van het kind ook uit niks anders bestaan.

Willen we een betere omgeving, dan is het van eminent belang dat we ons minder gaan concentreren op de privé levens van anderen en ons meer gaan richten op ideeën die onszelf en anderen vooruit helpen. De samenleving zal eerder vooruitkomen omdat wanneer men bij elkaar komt men het echt heeft over zaken die een toegevoegde waarde hebben.

En wat al helemaal erg is, is dat een artikel aan dit onderwerp besteedt moest worden omdat blijkt dat de basis voor het niet-roddelen veelal mist, en daarom toch even ‘behandeld’ moest worden. Wil je een betere wereld? Begin bij jezelf.


bottom of page